Approaches to the geographical demarcation of consumption of the foodstuffs

Approaches to the geographical demarcation of consumption of the foodstuffs

Authors

  • Светлана Юрьевна Корнекова St.-Petersburg state university of economy and finance
  • Эрнест Львович Файбусович St.-Petersburg state university of economy and finance

Keywords:

geography of consumption, a regional territorially-consumer food complex, national and regional feeding habits, an interrelation of effecting and foodstuffs consumption, the geographical demarcation of consumption of the foodstuffs

Abstract

This work is about geography of consumption. The direction which has not received till now a wide circulation of social and economic geography. The concept of a regional territorially-consumer food complex is offered. The interrelation of effecting and consumption of meat, milk and a potato in regions of Central and Southern federal districts is analysed. Possible approaches to the geographical demarcation onfeatures of consumption of the foodstuffs are discussed

Author Biographies

Светлана Юрьевна Корнекова, St.-Petersburg state university of economy and finance

КОРНЕКОВА Светлана Юрьевна - кандидат географических наук, доцент Санкт-Петербургского государственного экономического университета, e-mail: s-kornekova@mail.ru

Эрнест Львович Файбусович, St.-Petersburg state university of economy and finance

ФАЙБУСОВИЧ Эрнест Львович - доктор географических наук, профессор Санкт-Петербургского государственного экономического университета, e-mail: faibusovich-e@mail.ru

References

Грицюк М. Рацион для региона. // Российская газета. 11 января 2013 г., С. 5.

Исаченко А.Г. Ландшафтная структура Земли, расселение, природопользование. – СПб.: Изд-во С.-Петерб. Ун-та, 2008.- 320 с. С. 214

Калмуцкая Э.Л.География потребления. Черновцы. Чернов. ун-т, 1980.

Калашникова Т.М.Основные положения географии потребления // Вест. Моск. унив. Сер. География. — 1994. — № 4. — С. 23—29.

Кастро Ж. География голода. М.: Государственное издательство иностранной литературы, 1954 г. 386 с.

Ковалев С.А. География потребления и география обслуживания населения // Вестник Московского университета. Серия 5. География» 1966. №2. С. 3-10.

Ковалев С.А. Географическое изучение населения, его потребления и общественного обслуживания.//Вопросы географии, Сб.100 Перспективы географии, М.: Мысль, 1976г. с.156-166.

Корнекова С.Ю., Кумерданк Е.С. Проблемные вопросы формирования потребительской корзины в России и Германии//Пути и опыт решения актуальных вопросов развития экономики и общества в России и Германии. Сборник докладов международной научно-практической конференции. – СПб.: ГУАП, 2011. – 244 с.

Корнекова С.Ю., Файбусович Э.Л. Районирование потребления продовольственных товаров в России. Известия СПбГУЭФ, 2012, №6.

Корнекова С.Ю., Файбусович Э.Л. Сжатие или рассредоточение? Тенденции территориальной организации сельскохозяйственного производства в России.// Труды XIV Съезда РГО. СПб.: 2010.

Регионы России. Основные характеристики субъектов Российской Федерации. 2010: Стат.сб./Росстат. – М., 2010. – 654 с.

Слонева Т.И. Формирование мясного комплекса Донбасса (на примере Ворошиловградской области). Автореф. …канд. геогр. наук. М.: МГУ, 1982. 20 с.

Слонева Т.И. Продовольственный комплекс как объект экономико-географических исследований// Вопросы социально-экономической географии Верхневолжья. Калинин, 1983.С. 19 – 28.

Published

2019-02-28

How to Cite

1.
Корнекова СЮ, Файбусович ЭЛ. Approaches to the geographical demarcation of consumption of the foodstuffs. Вестник ТвГУ. Сер. география и геоэкология [Internet]. 2019 Feb. 28 [cited 2024 Nov. 24];(1 (11):37-4. Available from: https://journal.tversu.ru/index.php/geo/article/view/125
Loading...